Daniel Rahman Kannustava yhteiskunta. Vapautta ja vastuuta.

On aika laillistaa nuuska

Ihmiset ostavat nuuskaa. Tähän emme voi lainsäädännön keinoin vaikuttaa. Tilannetta voi verrata täydellisesti epäonnistuneeseen ja siksi vuonna 1932 kumottuun kieltolakiin. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, kuka kerää nuuskan myynnistä saatavat verotulot. Tällä hetkellä sen tekee lähinnä Ruotsi, jossa Haaparannan Narcos pyörittää nuuskabisnestä silmiemme alla. Suomelle jää vain laittoman myynnin valvonnasta ja oikeustoimista koituvat kustannukset. Tähän päälle tulevat mahdolliset nuuskan aiheuttamien terveyshaittojen kulut ilman niistä saatuja verotuloja.

On älyllisesti epärehellistä, suorastaan järjenvastaista pitää tupakan myyntiä laillisena ja samaan aikaan kieltää nuuskan myynti. Tupakoinnin terveyshaitat ovat ehdottomasti vakavammat ja kokonaisvaltaisemmat verrattuna nuuskaan. Lisäksi passiivinen tupakointi aiheuttaa terveyshaittoja myös tupakoitsijan ympärillä oleville. Passiivista nuuskaamista taas ei ole olemassakaan. Nuuskan terveyshaitat rajautuvat hyvin tehokkaasti sille, joka valitsee nuuskan käytön. Tämän sain nähdä itse asuessani Tukholmassa, missä nuuskaaminen on käytännössä hyvin pitkälle korvannut tupakoinnin. Nuuskaaminen ei oikeastaan edes hajullaan häiritse ympärillä olevia, toisin kuin tupakointi.

Täydellisessä maailmassa kukaan ei käyttäisi nikotiinituotteita. Tätä tietysti toivon ensisijaisesti, enkä suosittele kenellekkään nikotiinituotteita. Emme kuitenkaan elä sellaisessa, minkä vuoksi kieltolaki ei ole oikea tapa käsitellä ongelmaa. Ihmiset tulevat kuluttamaan nikotiinia, halusimme tai emme. On monelta kannalta parempi, että se tuote on tupakan sijaan nuuska. Siksi nuuskan myynti pitää ensi tilassa laillistaa. Tähän on olemassa kaksi tapaa. Ensimmäinen on koko EU:n kattavan nuuskakiellon kumoaminen täydellisesti epäonnistuneena kokeiluna. Toinen on Ruotsin ja Tanskan mallin kaltainen erivapauden hankkiminen EU:lta. Ensimmäinen vaihtoehto olisi ehdottomasti paras. Toinen on todennäköisesti nopeampi.

Lisää ajatuksiani osoitteessa www.danielrahman.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat