Daniel Rahman Kannustava yhteiskunta. Vapautta ja vastuuta.

Ay-liikkeen tyrannian on loputtava

Lakkoilu vaikuttaa olevan yksi suomalaisen yhteiskunnan pyhistä lehmistä. Tämä on usein nähty työntekijöiden ainoana voimakeinona puolustautua omistajien harjoittamaa “tyranniaa” vastaan. Lakko-oikeus on saattanut olla eettisesti oikeudenmukainen, ehkä jopa välttämätön seuraus sata vuotta sitten vallinneista, teollisen vallankumouksen alkutaipaleen työoloista. Edelleen lakko saattaa olla perusteltu keino esimerkiksi tilanteissa, joissa työntekijät asetetaan suhteettoman vaarallisiin työolosuhteisiin tai joissa työehtosopimukset ovat raukeamassa eikä sopua saada aikaan (tosin yleissitovissa työehtosopimuksissa on omat ongelmansa. Itse kannatan paikallista sopimista, mutta se on oma aiheensa).

Lakkoilun suurin yhteiskunnallinen ongelma ovat kuitenkin niin kutsutut laittomat lakot, joiden avulla ay-liike pyrkii parantamaan vain omien jäsentensä, usein jo valmiiksi keskimääräistä parempia, palkkoja tai työehtoja. Laittoman lakon uhka tai toteutus taas kohdistuu usein koko yhteiskunnan talouden kannalta oleellisiin avainaloihin. Uhkana on usein koko Suomen vienti- ja tuontiliikenteen pysäyttäminen. Tässä kohtaa on huomioitava erityisesti se, että haitta ei kohdistu vain työnantajaan, siihen oletettuun “riistäjäkapitalistien” porukkaan, joka vasemmistoretoriikassa hyväksikäyttää pientä, rehellistä ja alistettua työntekijää. Laittomien lakkojen kustannukset maksaa koko yhteiskunta menetettyjen verotulojen muodossa. Kyllä, myös sinä ja minä. Ja minkä vuoksi? Siksi, että esimerkiksi pieni vienti- ja tuontiteollisuuden avainalojen työntekijäporukka saisi entistäkin paremmat työehdot. 

Laittomasta lakosta langetettava sakko ay-liikkeelle taas ei ole missään suhteessa siihen taloudelliseen haittaan, joka laittomasta lakosta aiheutuu. Yhteiskunnalle aiheutettujen miljardiluokan kulujen korvaamiseksi ay-liikkeelle saatetaan langettaa korkeintaan muutamien kymmenien tuhansien eurojen sakko. Nykyistä tilannetta voi verrata siihen, että yksityisautoilja pysäköi keskelle raitiovaunukiskoja Mannerheimintielle aamuruuhkassa pysättäen koko liikeenteen ja saa tästä 80 sentin suuruisen sakon. Tämä sakko rahoitetaan ay-liikkeen pohjattomasta lakkokassasta, joka perustuu verovapaisiin osinkotuloihin sekä jäsenten verovähennyskelpoisiin jäsenmaksuihin. Tässä asiassa meidän tulee seurata Ruotsia, tuota sosiaalidemokratian paratiisia, jossa tästä(kin) järjettömyydestä luovuttiin aikoja sitten. Laittomista lakoista langetettavat sakkorangaistukset on ensi tilassa nostettava tasolle, joka vastaa niistä aiheutuneita kuluja. Lisäksi on järjenvastaista, että ay-liike saa nostaa osinkonsa verovapaina. Tällä hetkellä meidän ei tarvitse etsiä veroparatiiseja Caymansaarilta, Luxemburgista tai Monacosta. Riittää, että kävelemme pitkänsillan yli Hakaniemeen.
 

Konkreettiset toimet tämän järjettömyyden lopettamiseksi:

  1. Ay-liittojen verovapaus poistettava ensi tilassa
  2. Laittomien lakkojen sakkomaksu on suhteutettava aiheutettujen taloudellisten vahinkojen suuruuteen.

Äänestämällä Danielia, annat äänesi tämänkin asian taistelun puolesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat